Perspectivele relaţiilor moldo-cehe în domeniul produselor farmaceutice şi a echipamentelor medicale, aspectele legate de aprofundarea şi dezvoltarea parteneriatelor între companiile din cele două ţări au fost discutate pe 8 septembrie la conferinţa "Cooperarea dintre Republica Cehă şi Republica Moldova în sectorul sănătăţii." Conferinţa s-a desfăşurat în cadrul expoziţiei MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016. Delegaţia companiilor-producătoare cehe a fost condusă de Ministrul adjunct al sănătăţii din Republica Cehă, Lenka Taye Kolarikova.
În timpul conferinţei, părţile au făcut schimb de informaţii cu privire la posibilităţile de extindere a livrărilor, au discutat problemele standardizării în domeniul echipamentelor medicale, au studiat perspectivele găsirii de noi parteneri în Republica Moldova.

Contactatine

După conferinţă, delegaţia cehă a vizitat expoziţia MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016. L. Kolarikova şi reprezentanţii producătorilor şi exportatorilor cehi de echipamente medicale s-au întâlnit cu participanţii la expoziţie, au vizitat standurile expozanţilor, şi-au făcut cunoştinţă cu ofertele companiilor moldoveneşti.
Rezultatul principal al vizitei delegaţiei Republicii Cehe a fost schimbul de contacte cu participanţii MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016. Lenka Kolarikova a menţionat perspectivele pieţei medicale din Moldova, dar şi nivelul expoziţiei. Potrivit ei, MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016 se distinge prin atmosfera productivă, care contribuie la crearea şi dezvoltarea contactelor de afaceri dintre companiile celor două ţări. Vice-ministrul sănătăţii al Republicii Cehe a spus, de asemenea, că relaţiile de afaceri stabilite pot constitui baza unei cooperări solide între partenerii cehi şi moldoveni. L. Kolarikova, în mod special, s-a interesat de tehnologiile inovatoare oferite de Stomatolog.md. În rezultat, L. Kolarikova şi Alexandr Grinchevich, conducătorul companiei, au făcut schimb de contacte, au discutat despre posibilitatea prezentării produselor sale în Republica Cehă. Cu mare interes Domnia sa a vizitat standul GBG, unde s-a familiarizat cu oferta unică pe piaţa din Moldova - un aparat pentru evaluare rapidă.

Reprezentanţii companiilor cehe au exprimat un mare interes pentru extinderea cooperării cu Republica Moldova. Ei au remarcat existenţa unor oferte interesante ale expozanţilor, dar au menţionat şi că poducţia cehă se va bucura de cerere pe piaţa moldovenească.

Potrivit lui Josef Novacek, directorul de vânzări în Rusia şi ţările CSI al companiei Linet, echipamentele Linet deja sunt prezente pe piaţa Moldovei, în special, în Spitalul Clinic Republican, precum şi în mai multe clinici private. Dat fiind interesul părţii moldoveneşti pentru produsele Linet, a spus J. Novacek, el a decis să vină la expoziţie ca parte a delegaţiei cehe şi să analizeze posibilitatea creării de parteneriate şi să se familiarizeze cu ofertele companiilor moldoveneşti pe loc. Potrivit lui Josef Novacek, piaţa de profil a Republicii Moldova are un mare potenţial, un schimb continuu de experienţă, inclusiv în cadrul stagiului în Republica Cehă, vorbeşte despre interesul sporit pentru produse de calitate pe piaţă. În plus, în timpul vizitei sale la expoziţie, dânsul a stabilit contacte cu unii distribuitori locali în scopul explorării posibilităţii de pătrundere prin intermediul lor pe piaţa moldovenească. Linet oferă viitorilor parteneri instruire în Republica Cehă pentru a primi certificate în conformitate cu standardele UE.

La rândul său, directorul de export al companiei Medin, Ivan Cheykova, a declarat, că firma Medin, de asemenea, îşi furnizează deja produsele în Moldova, în special - proteze dentare. Potrivit acestuia, în timpul expoziţiei, a avut ocazia să poarte discuţii cu expozantul MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016 - compania BioMatrix-System, un partener al Medin. Mai mult decât atât, ofertele interesante ale expozanţilor şi nivelul ridicat de organizare a evenimentului au contribuit la intenţia Medin de a-şi extinde prezenţa pe piaţa Moldovei, astfel încât în ​​viitorul apropiat, compania va fi implicată în căutarea de parteneri în ţară. Expozitia MOLDMEDIZIN & MOLDDENT-2016, precum şi organizarea conferinţei, simplifică foarte mult această sarcină, a adăugat Ivan Cheykova.

 

Sursa: http://moldexpo.md/kompanii-moldovy-i-chehii-obmenyalisi-kontaktami/