Inovație în domeniul Endoprotezărilor în Republica Moldova.
Compania "GBG-MLD" SRL a oferit , gratis în folosință, fără a implica costuri, Institutului de Medicina Urgentă Sistemul de Navigație "AMPLIVISION" .
Doctorii de la Institutul de Medicină Urgentă vor avea un ajutor virtual în timpul operaţiilor de endoprotezare. Este vorba despre un computer dotat cu o cameră cu infraroşu care oferă mai multă precizie.

Echipamentul a fost oferit gratuit de o companie care vinde proteze spitalului.

Pentru a învăţa să-l manevreze, câţiva medici au mers la un curs de perfecţionare în Franţa. Ei spun că acum pot exclude erorile medicale, pentru că pot cerceta fiecare os sau vas sangvin îndeaproape.

"În caz de aplicare incorectă sau alinierii incorecte a protezelor de genunchi sau a protezelor de şold, aceste dispozitive vor ieşi mai repede din funcţie. Şi atunci, dacă în caz de implatare corectă, proteza ar trebui să lucreze vreo 10 - 15 ani, în caz de implantare corectă ea lucrează un an doi şi după aceea se detereorează. Respectiv, trebuie să facem o operaţie nouă de revizie cu riscuri şi mai mari", a spus medicul în Secţia de Ortopedie nr.2 IMU, Alexandru Bețișor.

Câţiva pacienţi au fost deja operaţi cu ajutorul acestui aparat care este o premieră pentru ţara noastră. Nadeja Rapcea, de exemplu, a avut o intervenţie la piciorul stâng în anul 2016 , iar acum i-a fost pusă o proteză şi la piciorul drept.

Femeia spune că se simte mult mai bine decât după operaţia precedentă.

"Mai puţine dureri, dar nici piciorul nu era ca acesta. În partea cealaltă s-a înflat tare, dar la acesta nu a fost aşa."

Potrivit chirurgilor, datorită inovaţiei, în timpul operaţiilor, pacientul pierde cu până la 40 la sută mai puţin sânge, iar asta înseamnă recuperare mai rapidă.

În Franţa, acest aparat costă în jur de 50 mii de euro.

"Vindem acest sistem de asistenţă computerizată în multe ţări din lume, în Europa, Australia, în multe ţări", a spus reprezentant al companiei producătoare, Nicolas Grellet.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă spune că în urma acestei colaborări au de câştigat, în primul rând, pacienţii.

"Anul acesta avem în plan executarea a 1200 de endoprotezări. Practic, în anul 2019, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de comun cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină au dublat numărul intervenţiilor chirurgicale", a spus directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

Costul unei endoprotezare la genunchi variază între 43 de mii şi 100 de mii de lei. La Institutul de Medicină Urgentă, intervenţia este acoperită asigurarea medicală.