Utilaje medicale moderne, care lipsesc din spitalele noastre, au fost prezentate, astăzi, la expoziţia MoldMEDIZIN & MoldDENT. 70 de companii din diferite ţări au expus echipamente şi produse, la care medicii din Moldova pot doar visa. Vizitatorii au avut posibilitatea să-şi verifice sănătatea şi să primească sfaturi de la specialişti.

"Aparat de 27 de ani. Aparat de ultrasonografie care are 15 ani, sigur că aspectul este cu totul depăşit. Este depăşit cu totul pentru că la numărul de investigaţii teoretice şi practice, aceste aparate nu mai ţin. Maxim ele supraveţuiesc 5-7 ani", a declarat Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului.

Aproape 80 la sută din echipamentele medicale ale Centrului Mamei şi Copilului din Capitală sunt vechi. Medicii spun că au nevoie de echipamente performante. Aceeaşi situaţie persistă în majoritatea instituţiilor medicale din ţară.

La expoziţia de utilaje medicale sunt prezentate echipamente, la care specialiştii noştri pot doar visa. De exemplu, acesta este un incubator pentru copiii născuţi prematur. Aparatul este de ultimă generaţie şi costă aproape 200 de mii de lei.

"Este prevăzut cu toate condiţiile la nou-născut: monitorizarea tensiunii arteriale, electrocardiografiei", a declarat Tudor Ciaicvschi, directorul unei companii prezente la eveniment.

Autorităţile promit că şi spitalele din ţara noastră vor fi dotate cu echipamente moderne. Cu toate acestea, ei nu vorbesc despre termene şi nici despre acţiuni concrete.

"Ministerul Sănătăţii a elaborat foaie de parcurs privind fortificarea sistemului de sănătate şi mă refer la sistemul spitalicesc. Pentru fiecare instituţie va fi o dotare care să asigure o mai bună prestare a serviciilor medicale", a menţionat Ludmila Topchin, şefa Direcţie medicamente şi despozitive medicale al MS.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Moldova sunt 84 de spitale.

 

Sursa: http://www.publika.md/expozitia-moldmedizin--molddent-utilaje-medicale-moderne-la-care-specialistii-nostri-pot-doar-visa_1027601.html