Analiza sângelui în doar 60 de secunde şi echipamente multifuncţionale. Sunt doar câteva dintre utilajele performante, prezentate în cadrul unei noi ediţii a expoziţiei Moldmedizin şi Molddent. Costurile acestor aparate, însă, sunt pe măsură, aşa că puţine spitale din ţară şi le pot permite.

Totuşi, medicii din Moldova au venit să vadă noile invenţii de pe piaţă, care ar putea să le facă munca mai uşoară şi mai eficientă.

Acest aparat modern poate efectua 120 de analize ale sângelui timp de o oră, cu o precizie înaltă, întrucât exclude factorul uman. Un singur operator ar putea înlocui mai mulţi laboranţi, care fac, în prezent, aceste teste. Utilajul costă 20 de mii de euro, iar, până acum, doar câteva instituţii medicale din Chişinău au reuşit să-l procure.

"Acest echipament are o tehnologie nouă, bazată pe cinci lasere care testează fiecare celulă separat. Un test este efectuat în aproximativ 60 de secunde ", a afirmat directorul companiei de echipamente medicale, Tudor Ceaicovschi.

O altă inovaţie este acest utilaj care substituie mai multe aparate uitilizate de medicii de pe ambulanţe. Este extrem de util, în special, în cazurile de stop cardiac, pentru că face masajul extern al inimii automat.

Medicii spun că noile tehnologii le-ar permite să salveze mai multe vieţi. Scopul expoziţiei din acest an este de a consolida colaborarea dintre medici şi producătorii de echipamente medicale, spune ministrul Sănătăţii.

"S-a pus sarcini concrete pentru asociaţiile de profesionişti să vină cu propuneri noi de tratamente, cele mai moderne, îmbunătăţirea funcţionării anumitor servicii care au nevoie de echipamente medicale", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

La expoziţie participă peste 60 de companii farmaceutice, producători de echipamente medicale, dar şi spitale.

 

Sursa: http://www.prime.md/rom/news/social/item39798/